Sfârșit de vară. Început de toamnă.

Acum un an scriam despre nostalgie, despre felul cum percep toamna, despre trecerea ireversibilă a timpului, a verii mult-așteptate. Scriam despre o vară frumoasă, atunci numită „cea mai frumoasă vară”.

Ei bine, astăzi… și astăzi sunt nostalgică datorită faptului că s-a terminat. O să-mi fie dor de parfumul exotic și amețitor al verii, de fețele senine și bronzate, de rochii și fuste subțiri, de nisip, de marea învolburată, de flori parfumate și colorate, de cer senin, fără niciun nor, de fericirea nemărginită a oamenilor cuprinși în mrejele soarelui și, mai ales, de vacanță.
Dar astăzi, nu mai e ca anul trecut. Anul trecut susțineam că a fost cea mai frumoasă vara din toate verile trăite până atunci. Așa e, a fost o vară incredibilă, m-am distrat și am cunoscut persoane noi, am profitat de timpul liber. Anul acesta nu spun că am avut cea mai frumoasă vară. Și nici la anul nu  (cred)că o să spun. Am înțeles că fiecare moment, în parte, fiecare vară, fiecare toamnă, fiecare iarnă, e menit să fie frumos/frumoasă dacă știm să ne bucurăm, dacă știm să facem, din fiecare zi, ceva de neuitat. Și aici vreau să fac o scurtă paranteză și sa dau un exemplu elocvent (din punctul meu de vedere) referitor la cărți. După ce citești o carte care te acaparează, te fascinează, te marchează, te gândești zile întregi la ea, spui: „aceasta e cartea mea preferată”. După ceva timp, nu neapărat imediat, poate peste o lună, poate peste un an ori doi, citești altă carte care îți aduce aceleași sentimente, te face să crezi că e cartea ta preferată. Și tot așa. Desigur ca acele cărți îți rămân veșnic în memorie, îți lasă ceva anume în suflet, in minte, însă apar altele, încât nu poți să te hotărăști niciodată, în decursul vieții, și să spui 100% sigur că acea carte este cartea ta preferată. De ce? Care ar fi explicația? Consider că, în timp, gusturile și preferințele se schimbă, interesele de asemenea, așa că, în timp, îți dai seama că preferi altceva, că un alt lucru te face fericit, că altceva îți aduce satisfacție. Așa e și cu momentele, așa e și cu vara.
Vara anului 2013 îmi va rămâne veșnic în memorie, e vara amintirilor ce răzbat sub soare, vara copilăriei petrecute la țară cu Ilinca, cu verișori, cu cărți de joc, cu v-ați ascunselea, cu copilării, e vara noilor prietenii, cu ciocan și cu plimbări zilnice, cu glume și ploaie, cu poze și aventuri. E o altfel de vară.
Vara anului 2014… e o vară a maturizării. O vară în care am citit mai mult (deși n-am citit cât aș fi vrut, din păcate), e o vară în care am întâlnit oameni frumoși și deștepți într-o tabără, la munte, o tabără în care am învățaț lucruri noi, am văzut peisaje feerice, cu foc de tabără, cu jocuri de cărți, cu drumeții, cu peripeții, cu o ultimă seară târzie, de vară, în care am alergat desculță pe iarba umedă și rece, și ziua plecării plină de lacrimi și cu promisiuni de revedere. O vară în care am fost de două ori la mare, în care mi-am permis să simt nisipul fierbinte, lipit de tălpi, o vară în care am alergat în marea enigmatică, printre valuri nărăvașe, în care am văzut răsărituri și apusuri, în care am simțit căldura soarelui acaparându-mi întreg trupul, în care am prins soarele, abia răsărit, cu palma. O altfel de vară, diferită față de anul trecut, și totuși, la fel incredibilă. O vară plină de noutăți, o vară în care mi-am cunoscut verișorul și am participat la botezul lui.

Vară de neuitat, amintiri covârșitoare, clipe teribile, zile dogoritoare. Au trecut mai repede ca oricând, lăsând loc toamnei – o toamnă nostalgică, colorată, cu foșnet de frunze, cu miros de crizanteme, cu mirosul unui nou an școlar…

La revedere, vară! La revedere, soare puternic, la revedere, mare, la revedere, clipe târzii de vară, nopți senine și călduroase. Pe curând. Ne revedem la anul, cu noi speranțe, cu noi bucurii și cu alte clipe de neuitat.

Bun venit, toamnă veștedă și ruginie, încărcată cu arome de dulceață, de struguri copți și dulci, de școală, de frunze roșii și galbene, de școlari grăbiți și emoționați.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

0 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.