Se poate călători cu trenul împreună cu pisica? (mașina)

În momentul în care l-am adoptat pe Sueño, ne-am făcut destul de multe griji pentru că știam că trebuie să plecăm în Fălticeni la scurt timp, habar nu aveam ce o să facem, nu știam dacă se poate călători cu trenul împreună cu pisica.

În momentul în care am fost la agenția CFR și am luat biletul, am întrebat-o pe doamna de la casierie dacă se poate călători cu trenul împreună cu pisica, dacă trebuie să îi luăm bilet separat etc. Mi-a zis că, dacă are cușcă și e ținută în ea, nu e absolut nicio problemă.

Asta cred că ar fi întâia regulă pentru un drum mai lung cu o pisica: să aibă cușcă. E mai comod atât pentru pisică, cât și pentru stăpân. E și în siguranță, ai garanția că nu va fugi niciunde. Se simte mult mai confortabil acolo, din punctul meu de vedere.

Ceea ce vă recomand e să fie obișnuită, cât de cât, cu cușca. Adică să nu fie direct închisă în ea, pentru întâia dată, când călătorește. Ar fi un loc nou, s-ar simți claustrată, nu ar ști exact unde e și ce se întâmplă. În schimb, dacă are cușca la îndemână prin casă, de exemplu, și s-ar mai băga înăuntrul ei, dacă ar mai fi dusă la veterinar în cușcă sau în alte locuri, s-ar familiariza cu ea, ar fi mirosul ei acolo și, implict, devine mai ușor.

În plus, acolo poate să aibă și apă, și mâncare, și un așternut comod.

Noi am ținut cont să aibă un vas cu apă în permanență, fiind luna iulie, deci foarte cald. Așadar, am cumpărat de la petshop un vas care a putut fi prins foarte ușor de grilajul cuștii. Am adaptat cantitatea de apă astfel încât să nu se verse și i-am lăsat lichid la discreție.

În ceea ce privește mâncarea, am avut la noi granule uscate. Ar fi fost dificil să îi dăm plic. În plus, mâncarea din plic se strică foarte ușor. Așa că, din când în când, a fost servit cu granule pe care le-a înfulecat cu poftă, fiindcă e un mâncăcios.

Dar, dacă aș fi văzut că se simte rău, dacă ar fi vomitat, nu i-aș fi dat, sub nicio formă, mâncare, i-ar fi făcut mult mai rău.

Referitor la așternutul comod, în general se recomandă să aibă o pătură, un prosop sau ceva care să aibă mirosul lui sau al stăpânului/stăpânilor. Însă nu e neapărat. Noi, de exemplu, am ales să nu îi punem o pătură/un prosop, ci direct prosoape absorbante când am călătorit cu trenul. La întoarcere, cu mașina, a avut o pernă mai mică pe care obișnuia să doarmă, iar deasupra prosoape absorbante.


călătorie cu trenul împreună cu o pisică

Ce sunt prosoapele absorbante și de ce am ales să le folosim?

Drumul fiind lung, în jur de șapte ore, ne-am gândit și la nevoile lui fiziologice. Așa că, am mers la un petshop de unde i-am cumpărat prosoape absorbante (erau pentru căței, cea mai mică dimensiune, dar e în regulă să fie folosite și de pisici) și i-am pus unul în cușcă, suficient de mare încât să acopere toată suprafața.

Sueño nu și-a făcut deloc nevoile. Am rămas cu prosoapele absorbante intacte. A așteptat cuminte până am ajuns și s-a dus la litieră. Dar, ca să nu fie accidente nedorite, cred că prosoapele absorbante sunt o foarte bună alternativă.

De precizat că, înainte să pornim la drum, Sueño a fost pus în baie câteva minute bune ca să își facă nevoile și a primit mâncare cu două ore înainte de plecare. Am considerat că nu trebuie să mănânce și să pornim imediat la drum pentru că i se poate face rău, poate vomita, se poate simți incomod.

Am citit că multe pisici vomită atunci când călătoresc, că li se face rău, ceea ce nu a fost cazul nostru, din fericire. Nu a părut să-i fie rău deloc lui Sueño. De aceea, vă recomand să le dați mâncare pisicilor cu ceva timp înainte să plecați și să le închideți câteva minute în baie după aceea, ca să reușească să-și facă nevoile. Și, eventual, să nu îi dați granule pe drum sau orice fel de mâncare dacă vedeți că se simte rău.

Sueño a mai fost scos din când în când în brațe pentru că la un moment dat a început să miaune, se plictisise, dar pentru scurt timp și doar cât să fie mângâiat. E important să își vadă stăpânul, să fie mângâiat, să audă vocea stăpânului, să se simtă în siguranță.

De precizat că, având în vedere că perioada în care suntem interzice să ai alături de tine persoane necunoscute pe durata călătoriei cu trenul (cel puțin, așa sper), am pus cușca lui Sueño pe scaun, fără să fie ținut în brațe. A fost mai confortabil și pentru el, cu siguranță. Altfel ar fi trebuit ținut pe picioare și nu ar fi fost la fel de ușor.

Sunt convinsă că depinde foarte mult de felul în care e pisica, de personalitatea ei. Sueño a fost foarte cuminte, e foarte adaptabil. Mai adaptabil decât aș fi crezut, a mers în o grămada de locuri, a cunoscut multe persoane și nu a avut nicio problemă, e și pui, deci și asta a contribuit. Așadar, drumul cu trenul nu a fost deloc dificil, deși s-a mai plictisit sau i s-a făcut foame, așa că a început să miaune. În rest a fost cuminte și a dormit în mare parte.

În ceea ce privește controlorul, nu a fost nicio problemă, nu a cerut niciun carnet de sănătate. Nu a dorit să vadă dacă are vaccinurile la zi (am avut carnetul de sănătate la noi, pentru orice eventualitate, vaccinurile încă nu le avea făcute, pentru că urma un tratament cu antibiotic). Totuși, recomand să aveți carnetul de sănătate la voi. Am înțeles că în trenurile private este cerut, de obicei.

Ar fi bine să funcționeze aerul condiționat în compartimentul în care stați, căldura nu e deloc bună pentru pisici. Dar aici vorbim deja despre detalii tehnice, care nu țin de noi… Cred că depinde mult și de noroc, ceea ce e trist, din punctul meu de vedere.

Ce am mai citit, dar la noi nu s-a putut aplica, e recomandarea de a călători noaptea, atunci e mai răcoare și e ceva mai ușor pentru pisici. Am auzit despre cazuri în care pisicile pur și simplu scoteau limba afară și respirau greu din cauza căldurii în tren. La noi nu a fost deloc cald nici afară, nici în tren, am avut noroc, dar, în aceste cazuri nefericite, pe lângă aerul condiționat (care e la voia sorții) se recomandă ca pisicile să fie forțate să bea apă.

Totuși, să nu vă mire dacă pisica nu cere nici apă, nici mâncare, organismul ei rezistă, s-ar putea să fie doar foarte stresată din cauza drumului și să nu aibă nevoie de nimic.

Referitor la stres, sunt pisici care reacționează extrem de rău când vine vorba de călătorii, miaună, transpiră foarte mult, se simt rău, salivează. Pentru astfel de cazuri, există un spray care se numește Feliway, se recomandă câte un puf-două pulverizate în seara dinaintea transportului, și iarăși câte un strop-două cu ceva timp înainte de plecare.

Feliway e un spray care imită feromonii faciali ai pisicii. Feromonii faciali sunt substanțele pe care pisica le lasă în urma ei atunci când se simte în siguranță și își freacă părțile laterale ale capului de mobilier. Așadar, spray-ul o ajută să se obișnuiască în mediul care îi provoacă stres, datorită feromonilor pe care îi imită, o liniștesc, îi creează o stare de bine. Poate fi pulverizat în cușcă, există și varianta de vaporizator electric (ca acela de înlăturat țânțarii) ce poate fi transportat cu ușurință oriunde mergeți și pisica se simte incomod. Totuși, vă recomand să consultați un veterinar înainte de utilizare.

Despre cum se poate călători cu trenul împreună cu pisica v-am convins. Dar cu mașina?

Ei bine, e mult mai simplu cu mașina. Asta pentru că e mai confortabil, se mai pot face pauze, mai poate fi scoasă pisica, în cușcă, la aer. În rest, regulile sunt aproximativ aceleași, e nevoie, din punctul meu de vedere, de cușcă (deși am auzit de pisici care călătoresc în mașină fără, probabil pe distanțe mai mici), cu apă, cu câteva granule puse atunci când cere. L-am mai luat în brațe când mieuna, când era mai stresat, l-am mai mângâiat și, după câteva minute, l-am pus la loc. Chiar am avut noroc de un motan foarte cuminte, să sperăm că va fi așa și când va mai crește. 

Să aveți călătorii ușoare și plăcute cu blănoșii voștri!

călătorie cu trenul împreună cu o pisică
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.