Răsărit și apus

Nu îmi explic ce fapt, sau ce gând, ori ce idee m-a făcut să îndrăgesc apusul. Și chiar și răsăritul.

Poate pentru că mi se pare inexplicabil cum o sferă năucitoare răsare la orizont, din adâncurile mării, deasupra valurilor pătimașe sau cum coboară încet, încet, pe lângă un perete roșu, arzător, intrând în apa fierbinte, pe care a încălzit-o ore bune, lăsând în urma ei dâre de lumină pătate parcă de sânge.
Sau poate pentru că, de obicei, prind apusurile și răsăriturile și le „savurez” cănd mă duc în drum spre mare, ori când sunt deja la mare. E un sentiment atât de ciudat, atât de cast, atât înălțător, când mă aflu în mașină, buimacă de somn, dar, totuși, aștept răsăritul… Fie că îl văd printre blocuri, fie că îl văd într-un câmp deschis, sau fie că îl văd la mare… În ultimul caz, răsăritul e cutremurător. Și apusul, la fel.
Poate iubesc răsăritul pentru că sunt născuta la răsărit, aproape de răsărit, în zorii zilei, când soarele abia se întrevede între nori, când se înalță îndrăzneț în văzduh.
Poate că iubesc răsăritul și apusul pentru că fiecare om, la rândul lui, e îndrăgostit de soare, de felul cum răsare și ne alintă cu razele-i zblobii, până ce, mai apoi, își coboară trupul rotund în adâncuri, făcând loc policandrului uriaș ce vestește noaptea: luna.
Poate că iubesc apusul deoarece se lasă liniștea, totul este învăluit de monotonie, de întuneric, încât am momente în care îmi aud și gândurile…
Poate că iubesc apusul și răsăritul, cel mai mult, pe malul mării, când doar puțini oameni sunt în jur, pe plajă, când aud valurile ce se izbesc de țărm, strigătele pescărușilor, când aud pașii pe care îi fac pe nisip și când mă cuprinde o briză… briza mării, a apusului și a răsăritului, a pescărușilor, briza verii.
Poate că iubesc răsăritul și apusul pentru că numai atunci pot ține soarele în palmă, atunci îl pot cuprinde, atunci îl pot privi fără să mă orbească.
Și, totuși, de ce iubesc răsăritul? De ce iubesc apusul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.