Pribegie deșertică

Revărsări desuete de raze înfocate se preling între un cer hierofanic și un pământ, neant empiric, ancestral. Tălpile îmi sunt obediente nisipului. În jur e ploaie de soare, de galben, de orizont fără cărare și itinerariu. M-am pierdut în pustietate și am îmbătrânit de atâta căutare. Trupul mi-e sleit, gura mi-e aprinsă; frigul e utopie, marea e himeră, doar sufletul e pribeag într-un deșert imperturbabil.

Mi-am ascultat întâia oară sufletul. M-am adâncit într-o pribegie fatidică, fiindcă setea mi-e poftă dezirabilă. Mă simt flămândă și însetată de viață și de eternitate. Trupul e asediat de dorința plenară a veșniciei, întrucât cunoaște tainele sufletului și îl pizmuiește. De aceea mă aflu astăzi hoinară în deșert. Caut, iar ceea ce nutresc cu conștiința pare, pe alocuri, intangibil. Duplicitatea sufletească începe să se manifeste atunci când o parte din mine își continuă călătoria prezumțios, iar cealaltă se oprește, se statornicește într-un cerc al deșertului și dorește să se întoarcă în spațiile familiare.

Dar speranța e caustică. Îmi continui drumul doar cu provizii sufletești, cu gânduri intrinseci. Pustietatea mă ademenește, iar suflarea mi-e din ce în ce mai lentă. Sufletul deșertului răscolește furtuni de sentimente criptice și ploi care mocnesc în abisuri și care vor izbucni atunci când legile lumii vremelnice se vor inversa.

Continui să umblu nestingherit și în final, observ ceea ce am căutat cu patos: fântâna. Un sorginte al apei în deșert, acela pe care l-am visat în tinerețe și din care, dacă voi bea, voi fi nemuritoare. Dar fântâna e secătuită și searbădă. Și, fără a avea cum să dobândesc nemurirea, am aflat atunci că eu deja călătoream etern și pribeag. Nu înțelegeam de ce nu mai simțeam fierbințeala, setea trupească: eram doar suflet…

 

08ba08dddaa7185fc65562cdb7ca2496
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.