Încă o primăvară

Când mă gândesc că astăzi e încă o primăvară, mă încearcă un ușor fior care îmi mângâie pielea și mă face să fug înspre fereastră și să o deschid. Să las să pătrundă aerul, să caut soarele și să mă pierd în îmbrățisarea lui.

M-a emoționat și m-a bucurat dintotdeauna ideea de început, de primăvară, de întâi martie.

Am așteptat mereu cu emoție ziua aceasta. M-am trezit în fiecare dimineață și-am scos mărțișoarele cumpărate cu câteva zile în urmă din ascunzătoare, bucuroasă că în sfârșit pot să le ofer. Începeam cu tatăl meu, apoi cu colegii de la școală. În Moldova, de unde sunt eu, băieților și bărbaților li se oferă mărțișoare la începutul primăverii. Iar noi, fetele și femeile, primim în data de 8 martie.

Dar mai presus de mărțișoarele roșii și albe, de ațele lor firave, de culoarea lor, de frumusețea și magia lunii martie, mă emoționează cumplit primăvară.

Mă regăsesc în ea, încă o primăvară pe care o trăiesc mă face să mă simt de parcă suntem una și aceeași. Și eu știu să renasc după iarnă, după zăpezi și după îngheț. Și eu pot să ating scoarțele copacilor și deasupra lor să fac să crească flori rozalii sau albe, mai ales dacă înăuntrul scoarței se află sufletul meu. Dacă simt lemnul grunzuros și îmi plimb mâna peste suprafața lui, dacă crengile se apleacă asupra mea și mă învăluie de culoare și de mireasmă.

Primăvara e ca mine. Eu sunt ca încă o primăvară. Știu și învăț să topesc gheața. Să alung gerul și durerea inimii și-a mâinilor înconjurate de crivăț. Să arunc țurțurii rănindu-mă, dar apoi lăsând vântul primăverii să-mi sufle rănile și să le mângâie.

Am în minte și înăuntrul ochilor mei imaginea atâtor copaci abia înfloriți. Fereastra din Fălticeni pe care dacă o deschideai te izbea mirosul de primăvară. Nopțile de aprilie când fugeam spre bucătărie. Vișinul pe care puteam să îl apuc de crengi și florile lui albe, mici, parfumate, dureros de înmiresmate.

Eram fascinată de fereastra de la bucătărie, de cum puteam să alerg spre ea. De felul în care deschideam cu nerăbdare geamul și-n afara lui mă chemau florile de vișin abia ieșite din carapacea frigului.

Întunericul și stelele de la fereastra bucătăriei. Vișinul care încă e acolo. Vântul care abia adia și aducea în casa miros de primăvară. Felul în care mă aburcam, mă ridicam pe vârfuri și inspiram cu forța plămânilor mei întreaga mireasmă. O expiram, închideam ochii și nu înțelegeam cum primăvara poate să miroase atât de frumos.

Acum sunt departe de fereastra de la bucătărie. Fereastra de aici e prea sus ca să o mai deschid și să apuc cu brațele crengi și flori. Am uitat mirosul duios al vișinului. Acum înțeleg cât de mult mă regăsesc în primăvară și cât din ea port înăuntrul meu. Înțeleg de ce palmele mele au exact aceeași mărime ca un buchet de ghiocei. Șu de ce îi pot ține atât de bine și de strâns înăuntrul mâinilor mele.

Și mai înțeleg de ce caut soarele, de ce vreau să mă las îmbrățișată de el. De ce mă rătăcesc cu privirea urmărind copaci și flori. De ce îmi încarc plămânii cu primăvară. Și de ce m-a emoționat întotdeauna ziua de 1 martie.

Eu port în mine primăvara cu fiorul ei. Port în mine cireșul din fața ferestrei, cu care am crescut, pentru care am fugit în atâtea nopți să-i simt mirosul. Pentru care m-am ridicat pe vârfuri și m-am aplecat spre el sărutându-i petalele din flori și apucându-i crengile cu degetele strânse. Ca o îndrăgostită care evadează noaptea din casă ca să-și mai sărute încă o dată iubitul.

Aproape că știu că n-am să mai găsesc niciodată mireasma aceea decât acolo, în fuziunea dintre copilărie și adolescență.

Dar în același timp simt cum mi-am purtat cu mine primăvara, am adus-o și aici. Are aceleași petale de ghiocei și zambile, același soare, aceiași cireși, vișini și meri. Aceeași fugă de iarnă, același dor de viață și de mângâiere.

Și cum întotdeauna o să mă las copleșită de felul în care este ea, pentru că simt că-i semăn. Pentru că vreau să-i semăn. Pentru că și eu vreau să fiu o primăvară care știe să facă dinăuntrul ei să răsară soarele. Din ea să se nască ghioceii. Să-și înflorească copacii, să încălzească ce e înăuntrul său. Și să înțeleagă că are șansa de fiecare dată să renască, atunci când simte că e prea mult ger și iarna prea lungă.

Și cred că am putea cu toții să preluăm de la primăvară felul în care transformă natura.

Noi ne putem îngheța rănile și durerile, le putem încălzi și putem să alungăm iarna dinăuntrul nostru atunci când simțim că s-a statornicit prea mult. O putem înlocui cu viață, cu miresme, cu petale și căldură.

Să aveți o primăvară în care să învățați să faceți din rănile sufletului vostru exact ce face primăvara cu copacii și cu iarba: să le iubiți, să le acceptați, să le faceți să înflorească.

Să vă iubiți trupurile la fel cum primăvara își iubește pământul. Să apucați de soare cu mâinile, cu inimile, cu ochii așa cum primăvara dansează cu razele lui. Să vă lăsați copleșiți de el și să renașteți după iernile dinăuntrul vostru de fiecare dată când simțiți că acolo pot apărea ghioceii și lalelele, nu frigul și gheața.

Și să iubiți, așa cum ea ne iubește și-și iubește creația, florile, iarba, păsările. Voi să iubiți oamenii de lângă voi, ființele dimprejurul vostru, florile pe care ea vi le dăruiește, cântecele neauzite care se cântă în voi când inimile vă bat.

Fiindcă dacă iarna ne învață și despre durere și fiori, primăvara vine și topește tot ce a adunat pojghiță și vindecă. Dar pentru asta trebuie să lăsăm primăvara să pătrundă, să ne caute, să ne iubească. Și să învățăm să o iubim și noi, la rândul nostru, cu tot ce ne aduce, pentru că doar prin iubire veridică durerea se transformă în flori de cireș.

E iar primăvară, încă o primăvară…

Photo by Sid Sun on Unsplash

primăvară
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

2 răspunsuri

  1. Mi-a plăcut mult „Primăvara” ta, cum, ce ai scris. Mi-a plăcut și că te identifici cu ea. Și eu mă văd ca și tine, puțin primăvară. O iubesc mult. Sa ai o primăvară buna! Pupicii☺️😘

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Amintiri

Cum știi că vine toamna?

cum știi că vine toamna?te duci într-un muzeu. într-un oraș total necunoscut. nu-i știi străzile și nici mirosul. habar nu ai cum îi arată intersecțiile

Citește mai mult »

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.