Ferește-mă de mine, de restul mă feresc eu!

Ați auzit vreodată vechea vorbă românească „Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur”? Ei bine, eu spun altcumva: Ferește-mă de mine!

E destul de cunoscută și nu știu cât de multă nevoie avem să fim feriți de prieteni. Habar nu am dacă știm într-adevăr să ne ferim de dușmani. Dar eu mi-am dat seama de un lucru… De un lucru pe care ar trebui să-l repet ca pe o mantră: Ferește-mă de mine!

Nu, nu pentru că aș face rău celor din jurul meu, nu pentru că i-aș răni într-un anumit fel. Nu pentru că sunt o amenințare, cel puțin pentru ei nu. Și adevărul e că nici cei din jurul meu nu sunt tocmai o amenințare pentru mine. Cel puțin nu la fel de mare cum sunt eu.

Deocamdată învăț singură să mă feresc de ceilalți. Poate că nu de la început și poate că trebuie să trec prin anumite experiențe și momente cu unele persoane ca să mă îndepartez. Dar de mine cine mă ferește?

Pentru că sunt un adevărat pericol, o bombă cu ceas care e pe cale să explodeze des. Nu, nu neapărat cei din jurul meu îmi fac și mi-au făcut rău. Nu întotdeauna răul a provenit din exterior, nu tot ce a fost în jurul meu mi-a dăunat.

De multe ori, de prea multe ori, tot ce a fost dureros a venit dinăuntrul meu. Mi-am făcut singură rău, m-am rănit. Am dat vina pe alte surse exterioare fără să înțeleg că provocam eu o mare parte din ce mi se întâmpla negativ.

Ca să fiu mai clară, mă pricep foarte bine la asta. De fapt, mă pricep mai bine decât oricine, în momentul de față. Și când spun acest lucru, mă refer strict la gândurile și la trăirile mele.

Fiindcă dacă nu sunt anumite persoane care să mă deranjeze, să mă supere, să mă facă să mă simt rău… Atunci nici nu e nevoie, că sunt eu suficientă.

Mă descurc de minune să încolțesc înăuntrul meu felurite stări și gânduri. Am un talent grozav să-mi imaginez diferite situații din care habar nu am cum să ies. Dar în care sunt eu, în plin conflict, cu replici curajoase pe care le pot rosti doar în creierul meu. Cu scenarii deja de film, pardon, telenovelă…

Și astfel să mă adâncesc în fel de fel de scene care să-mi absoarbă din energie.

Pe lângă ele, alte multe gânduri, întrebări care mă rod, încercări de a găsi soluții. Deși știu și eu prea bine că n-aș avea nimic de făcut și orice aș încerca, e în zadar. Dar încep să cred că sunt autodistructivă. Așa că, ferește-mă de mine!

Asta după ce somatizez pentru a doua oară în nici 4 luni de zile. Mă gândesc, mă răzgândesc, mă întreb. Mă stresez din cauza mai multor motive (printre care și sesiunea, bine că a trecut) și știți ce fac? Mă îmbolnăvesc.

Exact, știu că am o imunitate proastă, mai știu că e ușor să iau diverși microbi. Dar cum se face că eu îmi găsesc să mă îmbolnăvesc fix când gândurile mă rod mai tare? Când nervii mei sunt la pământ și îmi mai și creez diverse scenarii?

Da, asta e, cred că încep să înțeleg: nu numai că trebuie, e imperios necesar să fiu ferită de mine însămi. De faptul că încă nu știu cum să-mi controlez gândurile negative, de felul în care mă adâncesc și mai tare în lucruri pe care știu că oricum nu le pot rezolva. De modul în care habar nu am cum să mă îndepărtez de problemele altora și dacă observ o mică bucată de sfoară de unde începe o problemă, eu trag și mai tare. Și mai mult de ea, până o am pe toată.

Mă întreb ce să fac, cum să fac, vă spuneam și mai sus cum îmi fac scenarii irealizabile în minte. Și, în final, mă îmbolnăvesc.

Și atunci nu mai am nici timp și nici dispoziție să mă mai gândesc la unele lucruri. Asta până mă însănătoșesc. Și o iau de la capăt, ați ghicit.

Da, asta e ideea, până mă însănătoșesc de tot, adică până reușesc să fac pace cu gândurile mele… Până o să înțeleg că n-o să pot rezolva niciodată tot și că pe unele lucruri trebuie să le las să fie așa cum sunt și eu să merg mai departe… Până o să pot să fiu mai calmă, să transform anumite griji în liniște și să fac să fie invizibile problemele care nu țin de mine și nu am cum să le găsesc eu soluții… Până atunci atât cer: ferește-mă de mine!

Photo by Lê Tân on Unsplash

relația cu mine
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.