Catedrala Notre-Dame, Paris, ruină

Nu știu de ce, dar cred din ce în ce mai mult că o societate își moare ei înșeși de fiecare dată când își pierde din cultură. Ori, mai bine zis, cu orice pierdere culturală prin care trece. Iar aici despre asta este vorba: odată cu catedrala Notre-Dame, Franța, respectiv Parisul, a murit câte puțin pierzându-și din cultură.

A fost o moarte nepremeditată, o moarte care i-a și ne-a șocat pe toți. Și impactul e mult mai mare când ajungi în fața clădirii grandioase, când o privești, când ai vrea să intri și să te bucuri de tot ceea ce avea înăuntrul ei, dar te oprești și privești o catedrală arsă care se va reface în ani și poate niciodată, poate va avea mereu înăuntrul ei o bucată de inimă bolnavă care nu se va mai recupera nicicând. Pentru că unele boli nu trec niciodată, și dacă trec, rămân leziuni și o frică de a nu te contagia din nou, o teamă insidioasă de a nu fi din nou bolnav.

M-a emoționat grozav catedrala, și nu pentru cum arată acum, bolnavă și suferindă, tristă și singură, ci pentru cum m-am gândit că arăta înainte de a se îmbolnăvi. Și ce e mai trist este că întotdeauna, dar întotdeauna, o țară și cultura acesteia își mor una alteia nu din altă cauză decât din vina oamenilor. Mor din cauza ranchiunii lor, a păcatelor pe care le poartă aceștia înăuntrul lor și le transmit mai departe, din cauza urii, a răzbunării și a fricii de a fi om, cu adevărat om. O țară și o cultură nu vor avea niciodată vreo vină pentru moartea lor, dar oamenii da, și tot oamenii vor încerca să salveze ceva ce s-ar putea să nu mai aibă să recupereze vreodată.

N-am văzut ruine, dar am văzut ceva ce ar putea să semene cu ruinele, iar asta m-a făcut să privesc și să tot privesc înspre catedrală și să înțeleg că noi, oamenii, nu numai că știm atât de bine să ne facem rău nouă înșine, dar îl transmitem mereu și mai departe și întotdeauna găsim pretexte pentru deciziile noastre. Când uneori e simplu și o alegere n-are nevoie de justificări. Cel puțin, nu când îmbolnăvește mai ales o societate, o cultură.

75266263_2774577685907731_3868183379413303296_n
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

0 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Amintiri

Cum știi că vine toamna?

cum știi că vine toamna?te duci într-un muzeu. într-un oraș total necunoscut. nu-i știi străzile și nici mirosul. habar nu ai cum îi arată intersecțiile

Citește mai mult »

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.