AVEȚI GRIJĂ CUI TRIMITEȚI BANI PE INTERNET!

Din nefericire, în lume există oameni care ar face orice pentru a obține bani. Orice. Și cel mai bine se descurcă să păcălească oameni și să încerce să-i fure prin diferite șiretlicuri. Internetul e o mare capcană în ceea ce privește încrederea în alți oameni, în unele servicii oferite de ei, în seriozitatea lor.

Zilele trecute am găsit un apartament pe OLX, în Cluj-Napoca, la un preț extrem de bun în raport cu zona și cu toate condițiile pe care le oferea, era mult peste medie. Am sunat la numărul de telefon, respectivul avea telefonul închis. La scurt timp ne-a dat un mesaj și ne-a oferit o adresă de e-mail unde să-i scriem. Am început să vorbim cu dumnealui.

Ne-a spus că este inginer în Liverpool, că își dorește să-și închirieze apartamentul fiindcă „în România în ultima perioadă au eliberat o grămadă de infractori și îmi este frică să nu spargă cineva ușa. Adresa exactă nu aș vrea să v-o spun înainte să ne întâlnim, deoarece s-au întâmplat atâtea probleme acolo în țară.”. S-a scuzat pentru că nu poate să ne arate apartamentul, a mărturisit că așa ar fi fost „normal și frumos”, doar că nu are pe nimeni de încredere.

Citez din spusele dumnealui: „Dacă aveam pe cineva de încredere acolo, probabil ar fi fost mai ușor de închiriat. Dar gândiți-vă bine că nici eu nu aș putea să vă arât poze retușate sau să vă ascund ceva legat de locuință, nu este în interesul meu să fac drumul degeaba”.

Apoi, văzând că suntem interesați, vine cu soluția salvatoare: vrea o garanție totuși de la noi, adică să nu-l punem să facă drumul Liverpool-România degeaba, să nu-și ia inutil liber de la serviciu. Ne-a repetat de câte ori că vrem să îl constrângem cu prețul, ceea ce nu era cazul, repet, prețul era de 300 de euro pentru un apartament cu o cameră, ceea ce în Cluj e un preț extrem de bun, nu găsești apartamente cu mai puțin de 350 de euro, unde mai pui că era aproape de centru, în Piața Mihai Viteazu.

Soluția lui suna în felul următor: își dorea să vadă că avem banii blocați la Moneygram, banii însemnând 600 de euro (chiria pe o lună, plus garanția), „să fiu sigur că aveți banii pregătiți și nu îi dați pe altă chirie sau să doriți să negociați prețul chiriei”. Atașez mai jos printscreen-urile e-mailului prin care ne cere banii.

Văzând că dăm semne de îndoială, că suntem suspicioși, ne trimite un alt e-mail, unde atașează poza buletinului său și o poză cu el ținând în mână buletinul.

L-am căutat pe facebook, cu numele de pe buletin, am găsit o persoană cu același nume, care semăna leit cu poza trimisă de dumnealui, dar, ghiciți ce: nu locuiește în Liverpool, nu este nicidecum inginer și nici nu închiriază apartamente. Am reușit să luăm legătura cu domnul de a cărui identitate s-a folosit individul cu care noi am comunicat și care a încercat să ne păcălească.

Ne-a spus că, la rândul lui, a fost păcălit, a vrut să cumpere o mașină de la el și i-a cerut poză cu buletinul și poză cu el împreună cu buletinul, iar de atunci se folosește de identitatea și de pozele lui pentru a păcăli alți oameni și a-i fura de bani. Domnul ne-a mărturisit că l-au mai sunat în jur de 20 de persoane cu aceeași problemă, ba din Alba-Iulia, ba din Cluj, ba din împrejurimi, toate păcălite în acest mod: li s-a cerut bani în avans pentru o mașină/o motocicletă/un apartament.

Pe lângă că nu voia să vorbească absolut deloc cu noi la telefon și avea telefonul închis, spunându-ne că vom vorbi la telefon după ce reușește să-și ia concediu, mi s-a părut la fel de dubios faptul că noi nici nu i-am zis sigur că vrem apartamentul și el deja închisese anunțul pe OLX. Adică eram deja victime, vedea că suntem ușor de convins și se folosea de noi, încercând să ne dovedească faptul că al său comportament e justificat, fiindcă, citez: „am avut de-a face cu fel de fel de persoane rele la suflet”.

În momentul în care ne-a trimis poză cu el și cu buletinul, nu a uitat să precizeze, așa cum observați mai sus, că e un om serios și cu frica lui Dumnezeu, care provine dintr-o familie săracă și nu își permite să-și bată joc de altcineva. Ba chiar asta face! Știe foarte bine să manipuleze, să impresioneze, să pară un om bun, drept, pe care pur și simplu nu ai cum să-l refuzi!

Drept dovadă, alți zeci de oameni au căzut în aceeași capcană. Nu știu dacă au fost furați, dacă a reușit să obțină ceva de la ei, noi era cât pe ce să o pățim. Aveți mare grijă, sunt convinsă că va continua să facă asta! Cum ne-a zis și domnul care apărea în pozele trimise de el, nu suntem singurii și în ultimul timp îl sună diferite persoane cu problema asta, dar nu are ce face, a fost la poliție și nu a reușit să facă nimic, i s-a zis să se bucure că nu i s-a furat nimic.

Cred că vizează zonele Cluj, Alba și împrejurimile, băgați de seama mai ales la anunțurile de pe OLX și nu acceptați să cumpărați ceva/să transferați banii cuiva decât dacă vedeți apartamentul/motocicleta/mașina și ceea ce mai vinde el. Nu e decât un hoț, un om care își bate joc de naivitatea altora, care vrea cu orice preț să obțină bani și caută diverse metode. Locuiește în România, cu siguranță, cu toate că la început aș fi zis că în Liverpool. 

Repet, el e atât de șmecher încât nu voia să-i transferăm banii lui, ci o persoană apropiată să ne transfere unuia dintre noi banii, pe numele meu sau a lui Darius, ori noi să facem transferul între noi, dar în Liverpool (ca ei să fie blocați, cică, de Moneygram și asta să fie garanția lui că nu vine degeaba în țară). Noi am avut noroc, mare noroc, cei de la Moneygram ne-au blocat transferul. Altfel, mă gândesc că poate ar fi găsit metode cumva să scoată acei bani de la Moneygram. De-acum sigur va încerca altfel, va găsi noi modalități.

E-mailul pe care îl folosește este: 1968adal@gmail.com, cu siguranță îl va schimba de acum încolo, și numele cu care se prezintă și de care se folosește (evident, furat) este Kis Adalbert, adică numele de pe buletinul pe care îl trimite ca dovadă a sincerității și a bunăvoinței lui. Nu e decât un profitor care vrea să obțină bani și, din nefericire, se găsesc persoane care să-i cadă în plasă. Am aflat între timp și care e faza cu IP-ul lui, nu a fost suficient de precaut și chiar mi-a lăsat comentarii aici, pe blog.

LATER EDIT: Aici, aici și nu numai veți găsi situații extrem de asemănătoare. Atât de asemănătoare încât cred că e vorba de aceeași persoană, fiindcă abordarea e aceeași. Dacă nu e aceeași persoană, atunci e un grup cu exact aceeași tactică. Diferența e că în aceste articole e vorba despre mașini și nu despre apartamente. 

Photo by NeONBRAND on Unsplash

AVEȚI GRIJĂ ÎN CINE VĂ ÎNCREDEȚI PE INTERNET ȘI CUI TRIMITEȚI BANI!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

9 răspunsuri

  1. Mama, ce hoție. Îmi pare rau pentru tine, dar ma bucur că ați reușit sa vă dați seama de scam înainte sa trimiteti banii. Voi baga la cap ce ai scris aici pentru a sti pe viitor. Mie mi s-a întâmplat așa faze cu incarcatul telefonului cuiva. Mamei i s-a întâmplat sa o sune cineva sa-i zica că a castigat ceva dar tot ea trebuia sa plătească nu stiu ce transport. Prostii din astea.

  2. Nu imi vine sa cred ca exista asftel de oameni de nimic, gata sa fure. Dar nu inteleg de ce dvs doamna Ada nu spuneti tot adevarul si anume ca ati trimis deja bani, v-ati dus la banca singuri precum se duce o gaina singura la taiat gatul. De ce nu spunerti adevarul pana la capat? Va este jena ca ati fost asa de naivi si ati tirmis banii ?

    1. E învățătură de minte și pentru mine, din păcate o învățătură care avea să coste scump dacă nu eram norocoși. Cel mai bine e să evităm plata în avans, cu atât mai mult unei persoane pe care nu ai văzut-o niciodată și nu știi cum arată produsul pe care îl oferă (dacă oferă ceva).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.