3 ani și o călătorie în noi și în afara noastră

Fotografia aceasta, ce a fost ulterior înrămată, deasupra căreia apune praful de ceva vreme, are astăzi 3 ani și o singură zi de când e făcută. Și mă bucur că există, pentru că îmi pot aminti mai intens, mai plin de emoție momentul de atunci.

Un moment în care am simțit ceva ce nu îmi puteam explica, ceva ce a căpătat formă, sens, dinamică în timp. Apoi, o zi mai târziu, adică în data de 2 februarie, momentul din poză avea să devină nu numai o piesă dintr-un puzzle al unei amintiri mânate de emoție, de fior lăuntric. Avea să devină doar un moment zero ce a adunat asupra lui nu numai zile, nopți, săptămâni și luni, ci ani.

3 ani au trecut de la acel moment zero, de la ziua aceea de vineri în care l-am așteptat în fața blocului și am pornit sfioși într-o călătorie pentru care nu ne-am făcut toate bagajele și n-aveam nici măcar o hartă asupra noastră care să ne învețe ce locuri avem de vizitat împreună, unde ne e accesul interzis, în care ape să ne scăldăm trupurile și deasupra căror prăpăstii să nu ne avântăm. Și le-am făcut pe toate.

Am urcat munți și, câteodată, destul de aproape de vârf, dar însetați și obosiți, am vrut să ne dăm drumul în jos, să renunțăm să mai urcăm, mâinile ne erau zgâriate și însângerate, picioarele își țineau degetele chircite de durerea urcușului, soarele era undeva în mijlocul versantului, ne lumina calea, dar în același timp ne închidea ochii și broboanele de sudoare ale încercărilor ne erau mai grele decât propriile trupuri.

La finalul urcușului a fost mereu câte-o apă dulce și limpede în care nu ne-am scăldat doar mâinile bătătorite, ci și trupurile. Am descoperit la un moment dat câteva hărți înăuntrul nostru, afară nu găsești niciodată vreo hartă care să îți arate lumile și locurile pe care le ai tu de parcurs. Hărțile din exterior sunt întotdeauna despre ceilalți și despre oamenii luați ca întreg, niciodată că entități.

Fiecare a explorat cu mâinile și cu privirea hărțile celuilalt și, urmărindu-le, am reușit să găsim poteci în care munții au fost mai duios de escaladat, iar apele limpezi n-au fost numai în locurile unde vârful munților ating cerul, ci le-am găsit și fără să fim nevoiți să urcăm, deși ele au devenit mereu cele mai adânci și mai învolburate. Munții nu i-am terminat de escaladat și niciodată, cred eu, nu vom reuși să îi urcăm pe toți în același ritm, cu aceiași pași, cu mâinile la fel de bătătorite. Unul dintre noi va fi mereu mai aproape de versant, în timp ce celălalt se va uita câteodată în jos. Vom descoperi împreună mereu și mereu alte hărți. Hărți dinăuntrul nostru și hărți din afara noastră.

Ne vom escalada munții și, câteodată, în loc să mai urcăm, vom alege să ne așezăm în mijlocul unui câmp unde vom asculta vântul și vom culege florile proaspete ale teilor pentru timpul ce va urma să ne devină noapte de iarnă.

Nu vom ști niciodată sigur cum arată viitorul, doar despre trecut vom putea vorbi împreună. În călătoria asta am pătruns exact acum 3 ani. Și timpul, și munții, și văile, și apele, și hărțile ne-au fost mereu altele și întotdeauna am avut ceva – altceva – de descoperit unul despre altul, fiecare despre sine și fiecare despre lume. Ce vom mai descoperi, escalada, simți și trăi, habar nu am.

Știu doar cum au arătat acești 3 ani și, uneori, nu-mi vine să cred cât timp a trecut și cum a trecut. Și mai știu că mai sunt o groază de locuri și lucruri care ne așteaptă, îngropate în necunoscutul ce urmează să îl cunoaștem.

3 ani și o călătorie în noi și în afara noastră
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Amintiri

Cum știi că vine toamna?

cum știi că vine toamna?te duci într-un muzeu. într-un oraș total necunoscut. nu-i știi străzile și nici mirosul. habar nu ai cum îi arată intersecțiile

Citește mai mult »

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.