Stănescianul „Marte” de astăzi

Reading Time: 2 minutes

Stănescianul „Marte” de astăzi e despre Nichita Stănescu. El ne scria, în urmă cu mulți ani (1964, când a apărut volumul întitulat O viziune a sentimentelor), despre o Ploaie în luna lui Marte. Cu siguranță nu orice fel de ploaie, ci una infernală, o ploaie care-i statornicea pe cei doi îndrăgostiți înăuntrul mansardei. Într-o frenezie a necuvintelor împătimite prin iubire, privind agale, însetați de viață, spre cerul ferestrei, unicul capabil să înfățișeze ploaia în toată splendoarea ei.

Iată-ne astăzi, destui ani mai târziu, aflându-ne în mansardele, casele, camerele noastre.

Afară nu plouă; nu plouă nici măcar infernal. Soarele desenează albastrul cerului în lumină. Străzile ar trebui să fie dacă nu pustii, măcar puțin circulate. Iar noi să ascultăm versurile lui Nichita Stănescu dincolo de înțelesurile lor. Să nu așteptăm ploaia ca să ne iubim prin mansarde. Să lăsăm soarele să ne copleșească dinăuntrul încăperilor, să deschidem ferestrele, din cerul ferestrei să curgă razele. Timpul să se scurgă mai abitir decât în restul zilelor noastre, într-o infuzie de iubiri, cuvinte, versuri, muzică și pasiuni sau lucruri care să ne facă fericiți.

Stănescianul „Marte” de astăzi e despre fiecare dintre noi.

Tu mă strigai din urmă: răspunde-mi, răspunde-mi,
cine-s mai frumoşi: oamenii?… ploaia?…

Cine, oare? Ploaia care nu mai vine, în locul căreia e astăzi senin de primăvară, soare de martie, aer de speranță? Oamenii care n-așteaptă ploaia ca să se ascundă înăuntrul încăperilor, ca să se iubească, ca să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi lor?

Nu știu ce ar fi ales poetul la vremea respectivă, dacă a hotărât sieși să-și dăruiască lumea cu ale sale cutume – oamenii, ori și-a îngăduit să își dorească ploaia – universul transcendent. Însă aș vrea să cred că în zilele de astăzi, noi, cei prezenți, alegem ploaia. Ploaia de soare din afara și dinăuntrul nostru, care deși ne ține captivi acasă, ne face să căutăm mai adânc înăuntrul nostru.

N-ar trebui să așteptăm să ne fie plouate aripile ca să fim prezenți în noi și să ne iubim doar în mansarde. Propriile noastre mansarde, atât cele ale încăperilor în care locuim, cât și cele ale sufletului.

Photo by Danielle Dolson on Unsplash

Nichita Stănescu
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Amintiri

Crezul pentru 2021

Reading Time: 5 minutes Și pentru că e 2021, iar 2020 a devenit, pentru noi toți, doar o amintire, iată crezul meu pentru acest an: Să mă plimb mai

Citește mai mult »

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.