Salată de vinete cu miros de amintire

Parcă nu-i toamnă dacă de pe scările blocului și de la ferestre nu se strecoară un miros de vinete și de ardei copți, un miros în care se ascunde toamna cu ale sale culori și arome, un miros de cuptor în care se înnegrește coaja roșie a ardeilor. Și mirosul de vinete are și gust de copilărie, deși nu știu de cine sau de ce îmi amintește, dar știu sigur că salata de vinete, dincolo de faptul că îmi place atât de mult, e hrană pentru părțile acelea din mine care nu uită primele arome, primele gusturi. Părțile acelea care, în timp ce îmi plimbam păpușile și ursuleții, își construiau o fortăreață a amintirii, acolo unde au ascuns cu dibăcie senzațiile și mirosurile care îmi activează un organ al dorului și al nostalgiei.

Odată ce gust și simt lucruri ascunse, ferecate în fortăreața amintirii, organul dorului începe să-și lepede învelișul timpului. Și așa e și cu salata de vinete: pătrund în fortăreața amintirii, simt gusturi pe care le-am mai simțit și odinioară, dezbrac organul dorului de straturile care mă îndepărtează de trecut, mă apropii cu inima de copilărie, retrăiesc senzații și mirosuri pe care le credeam uitate. Toamna e un amestec sinestezic de ardei și vinete coapte, de nuci verzi, de zacuscă, o aromă plină de culoare care se zbate să iasă pe ușile și ferestrele încăperilor, ca să mângâie și celelalte organe ale dorurilor care se perindă pe asfalturi, pe lângă uși, pe scările blocurilor.

Și, uite așa, activând organul dorurilor întocmai cum o inimă s-ar forma și ar începe dintr-odată să bată, se aștern în ritmul sacadat al palpitațiilor dinăuntrul nostru bunici și mame, pentru care toamna era vreme de copt și de adunat în cămară culori și gusturi pentru timpuri ce aveau să se nască în viitor, timpuri în care parcă nu-i toamnă dacă în jurul și în casele noastre nu miroase a copt și-a amintire, căci eu, una, n-am mai pomenit o toamnă fără să fi inspirat ardeii și vinetele coapte și, mai nou, fără să mi se facă dor.

Cui îi mai place salata de vinete? Cui i se mai activează organul dorului odată ce o simte pe papilele gustative? 🍂🍆

salată de vinete
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.