„Sunt un om viu./ Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin.”

Nichita Stănescu, Poetule, au trecut 87 de ani de la nașterea ta și încă te purtăm în piept. Încă îți căutăm poeziile, încă ți le citim, încă memorăm versurile tale. Încă ne amintim de tine, chiar dacă nu te-am cunoscut niciodată.

Spuneai la un moment dat că „Dar tot ce e viu pe pământ e supus veşniciei, pe morţii iubiţi de anul trecut nu i-am pierdut definitiv, fiinţa lor s-a dezagregat în fiecare ţesut al nostru, de aceea noi nu putem să-i uităm niciodată.”.

Nici noi nu te-am pierdut definitiv în moarte, fiindcă ești nemuritor, tu te-ai dezagregat în toate versurile pe care le-ai scris, în toate poeziile pe care le-ai rostit, tu ești prezent în noi prin poezie. Ai mai fi scris și acum dacă trăiai, cine știe cât de multă poezie ai mai fi scos dinăuntrul tău până acum.

Ești în eternitate acum, ne-ai lăsat în urmă tot ce-ai avut mai bun, mai senin și mai neînfricat în tine. Poeziile tale sunt atât despre tine, cât și despre fiecare dintre noi. Și chiar dacă ți-ai fi dorit asta, poate că, prin absurd, ți-a trecut vreodată prin minte, află că n-o să poți nicicând să rămâi doar o umbră. Noi încă te simțim prin cuvânt, chiar și acum, când a trecut ceva timp de la moartea ta.

Parcă încă exiști. Și exiști. Ești veșnic, ești poet, ești om, trăiești în fiecare vers. În fiecare vers scris pe foi, pe servețele, pe ochii acelor femei pe care le-ai iubit, în inimile lor. Nu ne ești străin niciunuia și încă vom căuta părți din tine pe care le-ai uitat în lume când ai plecat. Un cuvânt de-al tău e o parte din tine. Și tu ești parte infinită din toate cuvintele pe care le-ai scris. Și ni le-ai scris. Fiindcă eternitatea cuvântului nu ți-ai dăruit-o numai ție. Nu numai tu ești veșnic prin cuvânt. Ci și nouă ne-ai dăruit o poezie veșnică. Și o sumedenie de cuvinte la fel de veșnice. 

La mulți ani în eternitate, Nichita Stănescu, Om, Poet, Zeu!

Nichita Stanescu
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter

Verificați și în „spam” mailul de confirmare

Articole populare:

Articole asemănătoare:

Amintiri

Cum știi că vine toamna?

cum știi că vine toamna?te duci într-un muzeu. într-un oraș total necunoscut. nu-i știi străzile și nici mirosul. habar nu ai cum îi arată intersecțiile

Citește mai mult »
Amintiri

Cine adoarme în mine

Cine adoarme în mine e semn că l-a furat somnul un somn al uitării care își descântă visele în interiorul organelor mele și își evacuează

Citește mai mult »

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.